(Foto: Centraal Station Rotterdam)

Cultuur

Opgroeien doe je niet in je eentje. Er zijn altijd mensen om je heen, waarbij de één dichter bij je staat dan de ander. Op de middelbare school zijn er ook veel dingen nieuw. De school, wie er voor de klas staat, wie er in je klas zit. Hoe werkt het hier; hoe moet ik mij gedragen? Nou gewoon: jezelf zijn, zul je zeggen. En dat is nu voor veel kinderen precies waar ze aan moeten wennen: hoe je je ontwikkelt en hoe je eruitziet.


Hoe je als leerling daarmee omgaat, hangt deels af van de straatcultuur waar je je in begeeft, weten we. Omdat straatcultuur een groepscultuur is, geldt de belangrijkste regel: je verraadt nooit iemand uit je groep. Het gaat om loyaliteit, status en respect. Vaak is het: wij tegen de rest. En ‘de rest’ kun je niet zomaar vertrouwen. Eerst bewijzen, dan geloven. En hoe zit het dan met thuis? Welke regels, tradities en waarden gelden daar?


Onze leerlingen laveren dagelijks tussen de codes die bij de cultuur thuis, op school en op straat horen. De driehoekige voorgevel van het nieuwe Rotterdamse Centraal Station is treffend: deze vorm lijkt symbool te staan voor deze drie sociale ladders. Docenten ervaren vervolgens hoe dat de groepsdynamiek beïnvloedt en hoe er spanning tussen de codes kan ontstaan. Als die spanning een piek bereikt kan het knap lastig zijn en zelfs het gevoel geven dat je iets ontglipt.


Toch genieten we het voorrecht hier het verschil te kunnen maken. Hoe we dat doen? Door er voor de leerling te zijn. Door compassie te tonen. Door te zeggen “Wat kan ik voor je doen?”. En door samen te groeien als professionals.


Dit deel 2 van het LMC-magazine vormt hiervoor met deel 1 een kleurrijk handvat, en tegelijkertijd een levendige samenvatting van de strategie.


Laten wij met elkaar de verantwoordelijkheid oppakken om deze op een creatieve en bestendige manier te vertalen naar onze schoolpraktijk. We gaan graag samen met jou die uitdaging aan.


Rob Elgershuizen
lid College van Bestuur