De groei van:

Het OPDC-team
(Ortho Pedagogisch Didactisch Centrum Rotterdam)

Als de ondersteuning op school niet (langer) toereikend is voor een leerling en de leerling tijdelijk intensieve ondersteuning en jeugdhulp nodig heeft, kan deze leerling in aanmerking komen voor een tijdelijke plaatsing op het OPDC. Doel is dat de leerling zo snel mogelijk weer terugkeert in een passende vorm van onderwijs. De verblijfsduur op OPDC Rotterdam is zo lang als nodig en zo kort als mogelijk. Binnen het onderwijs en het ondersteuningsprogramma waarbij de leerling bezig is met de verschillende theorievakken is er ook aandacht voor de sociale ontwikkeling en de talenten. Individuele en groepstrainingen, sport & spel, zijn belangrijke onderdelen van het lesprogramma.

Het OPDC werkt vanuit de volgende visie:


‘De leerling bereikt een maximale groei in een positief pedagogisch klimaat met een kwalitatief goed onderwijs- en ondersteuningsaanbod. De leerling verbetert de leerprestaties door gedifferentieerd onderwijs op maat en werkt aan vermindering van de eigen belemmeringen. Ouders, scholen van herkomst en eventuele partners zijn betrokken bij de ontwikkeling van de leerling’. Dit wil het OPDC Rotterdam bereiken door leerlingen een actieve rol te geven in het stellen van en in het werken aan hun doelen.

Op het OPDC Rotterdam staat werken aan deschoolloopbaan en toekomstperspectief centraal. Uitvinden wat de leerling wil en kan en een leerling voorbereiden op zijn eigen toekomst is waar het echt om gaat.


Rotterdam heeft twee OPDC’s, vestiging Noord op Slaak 45 en vestiging Zuid op Enk 130. Jaarlijks krijgen hier meer dan 200 leerlingen regulier onderwijs en geïndiceerde jeugdhulpverlening. Vaak is er bij de leerlingen van het OPDC sprake van multiproblematiek.

De opdracht van het samenwerkingsverband


Naar aanleiding van de evaluatie OPDC 2014- 2018 heeft het samenwerkingsverband Koers VO opdracht gegeven om de werkwijze en invulling van het onderwijsprogramma door te ontwikkelen. Uitgangspunt hierbij zijn 3 leidende principes die beschreven staan in het ondersteuningsplan 2018-2022 van Koers VO.


De leidende principes zijn:

  • Thuisnabijheid: leerlingen worden zo dicht mogelijk bij de school van herkomst en of het woonadres geplaatst;
  • Flexibele trajecten: zo kort als mogelijk zolang als nodig;
  • Flexibele inzet van expertise: medewerkers van het OPDC worden flexibel ingezet op scholen ter voorkoming van uit- en terugval van leerlingen in het regulier onderwijs.

Vincent van der Pas met een leerling

"Zo zie je de groepsdynamiek en kun je de leerling ondersteunen en gedragsverandering stimuleren"

Vincent van der Pas, docent OPDC

Waar staan we nu?


Het onderwijsconcept van het OPDC Rotterdam richt zich op de ontwikkelmogelijkheden van het individuele kind.


Vanaf dit schooljaar worden de theorievakken zo veel mogelijk in de ochtenduren gegeven. In de middag worden groepstrainingen, workshops, stages, sporten outdoor-activiteiten georganiseerd. Bij elk onderdeel van het lesprogramma staat de ondersteuningsbehoefte centraal.


Het OPDC werkt aan de hand van de drie leerdoelen:

  • Cognitieve doelen;
  • Vaardigheidsdoelen;
  • Attitudedoelen.


Deze leerdoelen zijn van belang omdat:

  • Leerlingen doordat ze weten wat er van hen verlangd wordt, gerichter kunnen leren;
  • Docenten/begeleiders meer wel overwogen te werk gaan bij het inrichten van onderwijsleersituaties om gestelde doelen te bereiken;
  • Als leerdoelen duidelijk omschreven zijn, kan het leerresultaat beter worden geëvalueerd.

Naar verregaande samenwerking


Om de opdracht van het samenwerkingsverband te laten matchen met waar het OPDC nu staat, is het van groot belang om op het gebied van onderwijsontwikkeling nieuwe horizonnen te verkennen.
Dit vraagt om kwalitatief uitstekende medewerkers op zowel pedagogisch als didactisch gebied. Om hierop goed te kunnen participeren zijn de volgende ontwikkelingen in gang gezet.

  • Didactische scholing, waarbij differentie en de kwaliteit van de lessen centraal staan;
  • Ontwikkeling taal en rekenbeleid;
  • Gerichte voorlichting aan scholen en andere betrokkenen
  • Het door ontwikkelen van de ”herstelrechtmethodiek”;
  • Ontwikkelen van “workshops” gericht op het aanleren van nieuwe vaardigheden en het ontdekken van talenten.


Het team-OPDC wil dus nóg verder doorgroeien om optimale resultaten te kunnen bereiken. Daarvoor is samenwerking met alle partners - zowel met de scholen, met externe partners als met de LMC Academie - van cruciaal belang. Het OPDC vervult hierin een verbindende rol en denkt waar mogelijk in de ondersteuning van leerlingen graag mee.