Pijler 6 in de praktijk


De herkenbare positie van de school voor ondernemers en de buurt

HLR-leerlingen kleuren buiten de lijntjes in de wereld van het ondernemen

“Alles is ondernemen”, volgens Renée Bouwer, directeur van Het Lyceum Rotterdam (HLR). “Ondernemen houdt in dat je creatief durft te zijn. En dat je zoekt naar nieuwe inzichten. Dat gaat dus verder dan in oplossingen denken. Een business plan maken is natuurlijk leuk en leerzaam. Maar als je verbanden legt tussen verschillende disciplines – zoals kunst, wetenschap en ondernemen - dan ben je echt bezig met het verleggen van grenzen en buiten de gebaande paden treden.”

Door praktijkopdrachten uit te voeren voor echte bedrijven en organisaties krijgen HLR-leerlingen (havo, atheneum, gymnasium) die de richting Ondernemen kozen, een beter besef van wat ondernemerschap inhoudt. Zij leren doelgroepen te bepalen, kansen te zien en benutten en toegevoegde waarde te creëren. Real-life cases trainen hen onder andere in analytisch en kritisch denken, samenwerken, adviseren, presenteren en in het geven en ontvangen van feedback. En, last but not least: in het maken van fouten en daarvan leren. Dat laatste is bij HLR een belangrijke, vindt Bouwer. "Fouten maken mág. Omdat het je verder brengt. Als je er maar voor openstaat, om ervan te leren."


Van praktijkonderwijs tot gymnasium: bij alle typen onderwijs is die open, leergierige houding - vroeger of later - bij leerlingen te zien. Met daarbij opgeteld een dosis lef en durf, vormt dit een beproefde formule voor succesvol leren.

Gemixte teams

Hoe pakte dat uit bij HLR? Directeur Bouwer zegt daarover: “Leerlingen zijn heel vindingrijk. En als leerlingen kunnen laten zien dat zij met elkaar de verantwoordelijkheid kunnen dragen, is van álles mogelijk”. Deze ‘alles kan’ instelling leidde door de jaren heen tot een scala aan projecten en casussen waar de medewerking van de school en haar leerlingen voor werd gevraagd. Zowel ondernemers als buurtorganisaties weten de weg naar de school te vinden en zien in HLR een herkenbare samenwerkingspartner. “Zo kwam er bijvoorbeeld een vraag vanuit het volkstuincomplex hier vlakbij. Het ene gedeelte van het terrein wilde men beter met het andere gedeelte verbinden en zo de toegankelijkheid vergroten”, zegt Bouwer. “Een gemixt team HLR-leerlingen werd ingeschakeld. Die gingen gretig aan de slag met het ontwerp van een brug. De wetenschappelijke, de kunstzinnige én de ondernemende kant werd verkend. Die combinatie van leerlingen die met hun eigen specialisatie-bril een vraagstuk bekijken en oplossen, levert hele verrassende resultaten op. En juist die creativiteit, dat is vaak waar men naar op zoek is”.

Nilton Semedo (still uit LMC-strategievideo)

Opdrachtgevers

Ondernemerschap is één van de vakken die HLR-docent Nilton Semedo geeft aan leerlingen die in deze richting verder willen. Vanuit zijn rol heeft hij ervaring in het coachen van leerlingen bij het adviseren van bedrijven en organisaties. “Moodboards zijn daarbij een heel handig en aansprekend hulpmiddel.” vertelt Semedo. “Leerlingen vatten op een groot presentatiebord met kleuren, associaties, logo’s, woordwolken hun adviezen samen aan de opdrachtgever. En soms werkt dat als een eye-opener voor de opdrachtgever. Als bijvoorbeeld klanten een heel andere perceptie op de dienstverlening blijken te hebben dan gedacht.”, aldus Semedo. “Daar zien je dan weer de toegevoegde waarde van een team leerlingen die met een frisse blik een opdracht te lijf gaat”.

Filmproject

Over frisse blikken gesproken. Een groepje HLR-leerlingen maakte een film rondom het thema (drank- en drugs)verslaving. “Runner” ging in juli in première in de Rotterdamse bioscoop Kino. Het team maakte een plan, heeft dit gepitcht, regelde de benodigde gelden, zorgde voor een script, acteurs en apparatuur en stelde vervolgens de film inclusief filmposter samen. Zelfs de feestelijke première is door leerlingen zelf georganiseerd. Met alles erop en eraan: rode loper, persfotografen en een questions & answers sessie met de jonge makers.

Cameraman Lex Mannens (4e jaars havo) kijkt terug op een leuk en leerzaam project met een geweldige afronding. “Ik vond de première heel geslaagd, en goed georganiseerd door onze medeleerlingen Nurya en Natascha. Hoewel een jaar lang ergens aan werken best lang is, ben ik heel blij met de film. We hebben alles buiten schooltijd gedaan. En in de winter werd het vaak zó snel donker dat we niet langer dan een uurtje konden filmen. Al met al hebben we veel geleerd en nog meer lol gehad.”


Augustin Weski, eveneens vierdejaars havo, nam het geluid voor zijn rekening. Ook hij is blij met het resultaat. Of hij het nog een keer zou doen, zo’n soort project? “Absoluut, maar dan liever één die wat korter duurt”, vindt hij. “Onze externe begeleidster was mevrouw Osseweijer, zij is zelf ook actrice. Zij liet ons heel vrij maar was meestal wel aanwezig tijdens de opnames. En via haar konden we geluidsapparatuur lenen”. Lex volgt de specialisatie Wetenschap; Augustin stroomde na het afronden van zijn tweede jaar in de mavo/havo-klas op De Toorop MAVO door naar HLR, richting Ondernemen.


“Ook hier zie je dat als leerlingen een goed plan hebben, je dan hele mooie dingen ziet ontstaan - mét de nodige obstakels en hobbels die genomen moeten worden”, zegt directeur Bouwer.

Mentaal en fysiek blijven spelen

Of zij een tip heeft voor andere scholen? “Denken in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden” antwoordt ze daarop. “En docenten die met vernieuwende ideeën komen, de ruimte bieden. Ook bij docenten juichen we het kleuren buiten de lijntjes toe”, lacht Bouwer en benadrukt de specifieke filosofie van HLR, zoals die te lezen en te ervaren is: "Mentaal en fysiek blijven spelen, op alle fronten, is de basis voor kunst, wetenschap en ondernemen. Het versterkt de onderlinge samenhang."

Augustin Weski en Lex Mannens

De filmposter van "Runner"